Hop en bier van mythe tot geschiedenis

Hop en bier

  • G. Vandermarliere
  • uitgave in eigen beheer

Recensie

Vandermarliere opent met een vleugje Germaans- Keltische mythologie, waarbij we zien dat hop uit de bek van de als wolf afgebeelde god Smertrios groeit. Dat was dan ook de reden dat de vroege katholieke kerk hop (en dus bier) als ‘des duivels’ afdeed.

De paradox is dan weer dat ettelijke vroege missionarissen beseften dat het onbegonnen werk was, letterlijk dweilen met de kraan open, en gaven uiteindelijk deze heidense drank een plaats binnen hun religie. Tal van bierheiligen, met de nodige bierwonderen op hun palmares, zijn heden nog bekend. Denk aan de heilige Columbaan, of aan St. Arnoldus in persoon!

Uiteraard wordt ook de oorsprong van de naam hop (of hommel) onder de loep genomen. Zo krijgen we een algemeen beeld van de hop binnen de Europese vroegmiddeleeuwse cultuur.

Daarna focust Vandermarliere eerder op het ontstaan en de verdere totstandkoming van de hoppeteelt in Poperinge en omstreken. Geen detail ontgaat hem, de stapel oude documenten die hij onderzocht moet hebben is allicht immens! Een degelijke bronvermelding is aanwezig en dat pleziert ons bijzonder. Met chirurgische accuratesse ontleedt hij hoe destijds de hopteelt als specialiteit van de streek groeide en tot vandaag bleef.

Vervolgens brengt hij in vertaling het boekje dat Reginald Scot schreef en dat in 1574 voor de eerste keer verscheen. Nadrukkelijk het bewijs dat de Engelse hopteelt meer dan schatplichtig is aan de Vlaamse!

Hij sluit het boek af met een hoofdstuk over verdwenen brouwerijen en herbergen in Poperinge. Lokale gebruiken en reglementen vormen peper en zout!

Dit is een bijzonder gedocumenteerd, ruim geïllustreerd en vlot geschreven boek. Enkele schrijffoutjes bleven hangen. Soms zijn de citaten in cursief weergegeven, elders niet. Dat wekt aanvankelijk wat verwarring, maar is na lezing het enige wat we kunnen/willen opmerken. Een boek dat je moet gelezen hebben!

Hans

Boeken